I slutet av augusti var det dags för invigning av byn Svarttjärns nya besöksmål Havsvågen. En historisk plats uppe på Liberget där det finns lämningar från inlandsisens tillbakadragande för ca 7000 år sedan. För att göra besöksmålet extra intressant för besökarna byggde man Lillen, i väntan på Stoorn. Uppe i Lillen, som fungerar som ett utsiktstorn kan man se till Rönnskärsverken, ca. 3 mil bort mot kusten i Skelleftehamn.

Byn Svarttjärn ligger ungefär 3,5 mil söder över om Skellefteå. En by med många engagerade människor som för drygt ett år sedan bestämde att de ville visa upp deras vackra besöksmål Havsvågen för den breda allmänheten. Inger Olofsson är ordförande i Svartjärns Samverkansförening och hon tror på älgens dragkraft.

Varför blev det just en älg som skulle bli dragplåster?
– Vi tyckte att det hörde ihop med skog och mark. Vid varje besöksmål som blir populärt behövs det någonting lockar och drar. Havsvågen i sig är speciell men de som åker hit ska få uppleva någonting extra. Ryktet om att det står en älg uppe på berget är någonting speciellt.

Hur stor påverkan har Stoorn på detta?
– Det har en hel del med Stoorn. Det var utfrån Stoorn som vi kom på att vi kan ju göra en liten älg på vårt berg. Vi har ju inte de resurcher som krävs för att bygga någon större älg men en liten. Så stoorn var en förebild. Vi vill ju göra någonting som tillför att detta besöksmål blir extra intressant.

Vad tycker du om Stoorn?
– Jag tycker att Stoorn är en fantastiskt idé, det skulle ju verkligen sätta Västerbotten på världskartan. Om man tittar i närheten, vi vet ju hur stor betydelse Ishotellet har haft för Norbotten, det är ju jättekänt ute i världen. Och en jättestor älg som byggs högt upp på ett berg är ju någonting ännu mer speciellt. Det är ju sådant som efterfrågas, att få göra någonting utöver det vanliga, utforska och bo på nya spännande ställen.

Vad är det som gör att älgen är så speciell?
– Det är ju det största djuret vi har i regionen, skogens konung. Det tycker jag vi ska framhålla mer, att vi har ett sådan stort vilt djur i våra skogar.

Kan Lillen bidra till Stoorn?
– Jag hoppas det, att det blir älgfeber och att vi kan bidra till det!

lillen1

Idégivaren till Stoorn, Thorbjörn Holmlund var själv den som invigde Lillen och han tycker att det är en försmak för Stoorn.

Vad tänkte du när du fick höra om Lillen?
– Oj vad spännande! Det var den första känslan jag fick och den sitter kvar fortfarande nu efter invigningen.

Kan Lillen bidra någonting till Stoorn?
– Det tror jag, publicitet framför allt. Sen är det ju bevis på engagemang hos folket. Allt som görs kring och om älgen är bra för Stoorn för det visar på att intresset är stort och att folk tror på idén om världens största älg.

lillen3

Fakta om Havsvågen:
När inlandsisen drog sig tillbaka och Liberget började sticka upp ur isen kom sten och sand som låg infrusna i isen att separerades, det finare materialet, sanden, hamnade på Västra sidan om berget mot Mjödvattnet (Sandkammen) och de grövre materialet, större stenar ”bumlingar” kom att läggas av på östra sidan berget och blev liggande i vågor. Eftersom stenmassorna ligger på hälleberget har ingen växtlighet kunnat etablera sig och därigenom syns lämningarna fortfarande mycket tydligt.

Inne i stensamlingen kan man se formationer av olika sorts gropar gjorda av människohand. Olika teorier förekommer om vad dessa gropar använts till, vindskydd, fångstgropar, tillfälliga boplatser, matberedningsplatser, köttförvaring m.m.

Text & bild: Ludwig Eriksson